INNALILLAH! TIGA ANGGOTA TENTERA M4UT, TRAK TENTERA BERTEMBUNG LORI

Tiga anggota tentera maut dalam kemalangan membabitkan empat kenderaan termasuk tiga trak tentera dengan sebuah lori Isuzu di Kilometer 77.5 Lebuhraya Utara-Selatan arah utara, di sini hari ini.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Guar Chempedak, Mohd Fauzi Razali berkata, kesemua anggota tentera yang maut berusia lingkungan 30 hingga 40-an.

Beliau berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kemalangan itu pada jam 10.22 pagi dan sepasukan anggota Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Guar Chempedak diketuai Pegawai Bomba Kanan (PBK) II Awa Suziana Abd Wahid bersama 10 anggota dan bantuan enam anggota dari BBP Pendang tiba di lokasi.

“Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Kedah menerima panggilan melalui MERS 999 memaklumkan terdapat kemalangan jalan raya di lokasi kejadian.

“PGO mengarahkan sebuah jentera, EMRS BBP Guar Chempedak dan sebuah jentera dari BBP Pendang ke lokasi kejadian.

“Pasukan Keluaran Operasi (PKO) melaporkan setibanya di lokasi, terdapat empat kenderaan terbabit dalam kemalangan di lokasi yang membabitkan tiga trak tentera lima tan dan sebuah lori Isuzu,” katanya.

Mohd Fauzi berkata, PKO melaporkan terdapat empat mangsa iaitu pemandu lori Isuzu berusia 31 tahun yang mengalami kecederaan di kepala dan badan dikeluarkan anggotanya sebelum dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar dengan menaiki EMRS.

Beliau berkata, tiga lagi mangsa iaitu anggota tentera meninggal dunia di tempat kejadian selepas disahkan pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Komander Operasi melaporkan keadaan operasi terkawal dan anggotanya melakukan pembersihan sisa-sisa kemalangan.

“Kes diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut,” katanya.

Sumber:hm

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.