Kahwin beristerikan Nur Afiqah Ishak, ini 10 fakta biodata pelakon Syafie Naswip yg ramai tak tahu.

Pelakon Syafie Naswip memilih untuk menyimpan perihal hubungannya dengan pasangan.

Tanpa kecoh-kecoh, pelakon ternama ini telah mengadakan siaran langsung di Instagram (IG) berkenaan pernikahannya pada pagi Sabtu.

 

 

Dengan rasmi, dia kini memasuki alam perkahwinan sebagai suami kepada wanita yang dicintainya, iaitu seorang model dan pelakon, Nur Afiqah Ishak.

 

 

Pemberitahuan perkahwinan Syafie nyata mengejutkan banyak pihak kerana hubungan mereka sebelum ini tidak diketahui secara meluas.

Dalam usia yang mencapai 31 tahun, dia memilih Afiqah Ishak sebagai teman hidupnya, dan pasangan itu diijabkabulkan sebagai suami isteri di Putrajaya dengan sekali lafaz.

 

 

Syafie, sebagaimana yang kita ketahui bersama, ialah nama yang tidak asing lagi dalam industri hiburan Malaysia.

Awalnya hanya sebagai pelakon yang membina reputasi semasa masih kanak-kanak, pada tahun 2006, kemudiannya mengambil langkah serius dalam arena hiburan selepas mengambil bahagian dalam lebih banyak peranan watak.

 

10 Fakta Mengenai Syafie Naswip – Yang Ramai Tak Tahu!

 

1. Nama penuh Syafie ialah Mohammad Syafie bin Naswip. Namun Ayie merupakan panggilan yang lebih akrab di kalangan kenalan.

 

2. Lahir sebagai anak kepada pasangan Naswip bin Abu Nawas (bapa) dan Noorsiah binti Ahmad (ibu).

 

 

3. Dia berdarah kacukan, dengan bapanya berketurunan Padang, Indonesia dan ibunya dari Sungai Petani, Kedah.

 

 

4. Dia disebut memiliki ketinggian sekitar 165 sentimeter (cm).

 

Menghadiri Majlis Graduasi Sekolah Menengah Gombak (SMK) Setia, Gombak.

 

5. Dia tidak mempunyai adik beradik kandung lain, merupakan anak tunggal dalam keluarga.

 

6. Walau bagaimanapun, ibu dan bapanya telah mengambil seorang anak bernama Sapawi yang setelah itu menjadi adik angkat kepadanya.

Syafie dan Sapawi pernah menyertai sebagai peserta dalam program nyanyian, Famili Duo musim pertama pada tahun 2021, sebagai duo adik-beradik.

 

Sapawi, adik angkat Syafie

 

7. Terlibat dalam seni hiburan sebagai pelakon sejak tahun 2006 pada umur 14 tahun.

 

Keluarga Syafie

 

8. Dia mencipta kehadiran di dunia lakonan televisyen dengan menyempurnakan watak-watak dalam drama seperti Oh My English! Musim 2, Budak Tebing 2 dan Aku Yang Merinduimu, termasuk telefilem Anak Lorong, Kung Fu Kaw dan Demi Tuhan Aku Bersaksi. Juga filem Mukhsin, Talentime, Songlap dan banyak lagi.

 

9. Filem terbaru yang mengangkat lakonannya termasuk Sumpahan Jerunei dan Fanna, juga drama Nenek Bongkok Tiga dan Cempaka Melati, serta telefilem Tentang Ogos.

Filem Mawas dan drama Terlanjur Cinta akan menyusul.

 

Pada masa lalu, Syafie pernah mengikat tali pertunangan dengan pelakon Aishah Azman pada 7 April 2019. Walaupun begitu, pada bulan Julai tahun yang sama, dia mendedahkan bahawa mereka telah putus tunang.

 

10. Hingga masa ini, akaun Instagram (IG) @syafienaswip yang telah dia cipta telah mencapai pengaruh sejuta pengikut, manakala pada TikTok dengan nama @syafienaswip menarik kira-kira 730,000 pengikut.

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.