‘Tak Payah Berangan Nak Datang! Jumpa Di Padang Mahsyar Nanti’ – Rita Rudaini Ingatkan Bekas Suami

Islam telah menetapkan bahawa yang paling layak mendapat hak jagaan anak setelah terbubarnya sebuah perkahwinan adalah ibu kepada anak-anak tersebut selagi mana si ibu tersebut belum berkahwin dengan suaminya yang baru.

Namun, dari sudut tanggungjawab menjaga anak adalah tanggungjawab bersama iaitu si ibu dan ayah. Setelah si anak telah mumayyiz iaitu setelah sampai umurnya 7 atau 8 tahun mengikut keadaan kanak-kanak, si anak berhak untuk memilih untuk tinggal bersama si ibu atau ayah.

Akan tetapi, tanggungjawab sebagai ibubapa tetap perlu dijalankan. Oleh itu, dalam isu ini dinyatakan meskipun sudah bercerai, tanggungjawab dalam menjaga anak adalah tanggungjawab bersama.

Bahkan, seorang bapa bertanggungjawab memberi semua jenis nafkah kepada anaknya sama ada lelaki atau perempuan.

Jika mereka tidak mempunyai bapa, maka datuk wajib mengambil alih tanggungjawab itu dan begitu seterusnya.

 “Tak payah berangan nak datang. Jumpa di padang Mahsyar nanti”.

Berbahas soal ini, demikian merupakan jawapan pelakon Rita Rudaini terhadap soalan seorang pengikutnya dalam Instagram yang bertanyakan tentang bapa kandung kepada dua orang anaknya, Airit Rayyan Rizqin dan Airit Qaqa Arjuna, iaitu Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak.

Menerusi hantaran yang dimuat naik Rita, 47, dalam Instagram miliknya, pelakon asal Kangar Perlis itu berkongsi rasa sayu sewaktu menghantar anak sulungnya, Rayyan pulang ke asrama selepas sesi persekolahan 2024 dibuka baru-baru ini.

“Jenis tengok dekat tingkap ini yang buat mommy (panggilannya) sayu. Dia (anak) pesan, mommy jangan pergi lagi. Tunggu Rayyan naik lambai dekat tingkap.

“Mommy dan adik rindu sangat. Belajar jangan jemu,” luahnya.

Perkongsian Rita itu kemudian menarik perhatian seorang netizen yang bertanyakan perihal tentang bapa kandung anaknya.

“Bapa Rayyan tak pernah tengok ke anaknya?” soal individu terbabit.

Soalan yang diajukan itu kemudiannya dijawab Rita secara sinis apabila mengingatkan bekas suaminya yang juga pemain bola sepak kebangsaan itu supaya tidak berangan untuk berjumpa dengan anaknya selepas mendakwa lelaki tersebut tidak pernah ambil tahu tentang darah dagingnya sendiri sejak kecil lagi.

“Siapa? Tak payah (melawat). Masa kecil, kena basuh berak, tengah menyusu tak nak pula tengok. Dah besar, saya bela bagi pandai, dah senang tak payah basuh berak, tak payah berangan nak datang!

“Jumpa di padang Mahsyar nanti,” sindir Rita.

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.