“Bos bsr tayang kereta mewah? Ni betul2 gali kubur sendiri..” Podcast syarikat animasi kutuk staf sendiri lepas isu viral..

Baru-baru ini, kecoh di media sosial berkenaan podcast yang diterbitkan oleh syarikat animasi apabila mendapat pelbagai respon daripada netizen.

Kebanyakannya menyuarakan rasa ralat dengan tindakan beberapa pekerja ‘upper management’ yang sedang mengulas mengenai situasi yang terjadi serta ‘drama’ ketika berada di lokasi pengambaran dan juga syarikat tempat mereka berkhidmat.

Buka aib dan kutuk staf sendiri?

Ternyata ramai yang kurang setuju dengan ‘perbincangan’ tersebut kerana dilihat seperti membuka aib serta mengutuk para pekerja dan bekas pekerja sebelum ini.

Menurut ciapan yang dibuat oleh seseorang yang pernah bekerja di syarikat terbabit di Twitter, @Bobby_Onde menyatakan bahawa dakwaan pengurusan atasan bersikap ‘toksik’ adalah benar.

Dakwa bekas pekerja tak ‘move on’

Mereka juga seakan memerli para bekas pekerja yang sudah meninggalkan syarikat terbabit dengan melabel mereka sukar ‘move on’ ketika keluar lepak dengan staf yang masih lagi berkhidmat disana.

Ada yang pernah kena campak business card?

Perkongsian terbabit telah mendapat respon terus daripada netizen yang merasakan syarikat berkenaan begitu ‘worse’ memandangkan banyak cerita negatif muncul selepas podcast terbabit dikeluarkan di saluran YouTube mereka.

 

Macam mana ada yang boleh bertahan lagi?

 

Pengurusan tak jaga p&c syarikat

HR stalk media sosial staf

Selain daripada mengutuk staf dan bekas staf, pihak dari ‘Human Resources Department’ syarikat berkenaan juga ada mengatakan bahawa mereka mengintip setiap media sosial para staf dan ia diceritakan secara terbuka ketika perbincangan terbabit.

Sudah tentu ramai yang tikdak bersetuju dengan tindakan HR berkenaan kerana melanggar privasi staf walaupun mereka tidak meletakkan akaun media sosial mereka dalam mood privasi.

Betul2 gali kubur sendiri

Ni dah kira langgar etika ni

Bos besar tayang kereta mewah?

Selepas hebat dikecam di media sosial, pengasas kepada syarikat animasi terbabit dikatakan membalas segala tohmahan terbabit dengan berkongsi luahan di media sosial miliknya.

Dia juga memuat naik beberapa gambar kereta mewah yang berjaya dimiliki hasil usaha membangunkan syarikat terbabit sehingga dikenali sehingga ke luar negara.

Ujarnya, semua tuduhan tersebut dianggap tidak berasas kerana mereka semua bekerja di bawah satu bumbung sebagai satu pasukan dalam membangunkan syarikat sehingga sekarang.

 

Apa-apa pun, permasalahan sebenar antara staf dan juga pihak pengurusan syarikat terbabit hanya mereka yang tahu dan kita sebagai orang luar tidak mempunyai hak menghakimi mereka semua.

Semoga hubungan yang pernah terjalin kembali dijernihkan dan masing-masing boleh memperbetulkan salah silap yang pernah berlaku.

Sumber: Twitter Bobby_Onde, YouTube

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.