“Mata Sarah berkaca..” Setelah Sekian lama bertahan dalam rumahtangga .. Netizen sayu lihat talak

“Saya menceraikan Puteri Sarah dengan talak satu,” kata Syamsul Yusof, pengarah filem ‘Mat Kilau’, semasa prosiding di Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan di sini pada Rabu.

Ini bermakna kemelut rumah tangga mereka akhirnya berakhir dengan perceraian kedua setelah prosiding pengesahan cerai, di hadapan Hakim Syarie, Akmalluddin Ilyas.

Sebelum mahkamah merekodkan talak, peguam syarie, Azmi Mohd Rais yang mewakili Syamsul, mencadangkan agar pasangan tersebut bersalaman sebagai tanda permohonan kemaafan.

Puteri Sarah yang mengenakan baju kurung moden kemudian mencium tangan suaminya untuk kali terakhir, dengan disaksikan oleh Akmalluddin dan rakan-rakan artis.

Syamsul, juga dikenali sebagai Mohd Shamsul Md Yusof, mengucapkan istighfar dengan tenang sebelum mengucapkan talak satu terhadap Puteri Sarah.

Puteri Sarah, yang juga dikenali sebagai Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin, 38, kelihatan tenang dan tidak menunjukkan perubahan emosi yang ketara.

Mahkamah merekodkan permohonan cerai secara baik, mengikut Seksyen 47 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984, pada pukul 12.23 tengah hari.

Kemudian, mahkamah memerintahkan Syamsul, sebagai defendan, untuk membayar nafkah bulanan bagi kedua anak mereka sebanyak RM6,000; insurans (RM3,500 setiap seorang) dan percutian (RM5,000 setiap seorang).

Bayaran lain juga perlu dilunaskan, termasuk perbelanjaan makanan, pendidikan, dan perubatan.

Mahkamah juga merekodkan bahawa defendan perlu membayar nafkah sebanyak RM15,000 kepada Puteri Sarah sebagai plaintif selama tempoh iddah.

Puteri Sarah perlu menjalani tempoh iddah selama tiga kali haid dan mendaftarkan perceraian mereka di sini.

Semasa prosiding, peguam syarie, Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili Puteri Sarah, menyatakan bahawa dalam prosiding sebelum ini, mahkamah telah memerintahkan kedua-dua pihak untuk menyelesaikan isu talak yang telah berlaku sebelum ini.

Menurutnya, plaintif telah memasukkan permohonan pengesahan cerai, dan mereka memohon mahkamah untuk merekodkan bahawa ini adalah talak kedua.

Peguam Syarie: Talak pertama berlaku pada 9 Mei 2015, tetapi mereka berbaikan semula pada 15 Mei tahun yang sama.

Peguam Syarie: Saya mengesahkan, kami akan cuba menyelesaikan isu talak kerana perselisihan, termasuk pengesahan talak sebelum ini.

Peguam Syarie: Atas persetujuan kedua-dua pihak, saya memohon agar prosiding ini diadakan secara tertutup.

Hakim Syarie: Mengapa permohonan ini berdasarkan alasan?

Peguam Syarie: Berdasarkan persetujuan semua pihak, kami menyatakan bahawa semua syarat yang telah dipersetujui akan kekal sebagai rahsia.

Mahkamah kemudian memerintahkan semua orang di galeri awam untuk meninggalkan mahkamah tersebut.

Semasa prosiding, mahkamah membenarkan permohonan cerai yang difailkan oleh Puteri Sarah Liyana, atau nama sebenarnya Puteri Sarah Liyana Megat Kamaruddin, terhadap suaminya yang berusia 39 tahun, pada 16 Januari lalu.

Untuk rekod, Syamsul dan Puteri Sarah berkahwin pada 8 Mac 2014 dan memiliki dua orang anak, iaitu Syaikhul Islam, berusia 6 tahun, dan Sumayyah, berusia 4 tahun.

Kemelut rumah tangga Syamsul dan Puteri Sarah telah menjadi perbualan sejak empat tahun yang lalu, tetapi Syamsul, anak kepada Datuk Yusof Haslam, tidak pernah membincangkan perkara tersebut.

Pada 6 Januari lalu, Syamsul akhirnya mengakui perkahwinannya dengan Ira Kazar di Thailand.

Pelakon Lu Pikirlah Sendiri de Movie, Puteri Sarah kemudian memfailkan permohonan cerai daripada Syamsul pada 16 Januari lalu, menerusi Tetuan Akberdin & Co.

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.