Wanita nikah jejaka Bangladesh kenal di kilang! Majlis di kampung suami meriah, dapat layanan VIP – “Tak seteruk kita sangka”

KISAH penyatuan cinta antara seorang wanita Malaysia dan jejaka Bangladesh meraih perhatian ramai di media sosial.

Menerusi video tular, Nur Nadhirah Roslee 26, dan pasangannya Mohammad Samim Hossain, 25, dilihat sepadan dan bahagia sewaktu mereka dinikahkan di Joypurhat, Bangladesh, 29 Mei lalu.

Meskipun sudah lama berlalu, kisah mereka mula menjadi bualan ramai selepas ia dikongsi menerusi aplikasi TikTok pada Sabtu.

Nad gembira diraikan dengan meriah di kampung suaminya.

Bercakap kepada mStar, wanita yang senang disapa Nad itu mendedahkan dia berkenalan dengan suaminya ketika mereka bekerja di sebuah kilang sekitar tahun 2018.

“Kami kenal kat kilang Top Glove Klang. Saya supervisor staff. Dia supervisor worker. Jadi kami kenal pada waktu itu.

“Skop kerja kami kena jaga kebajikan pekerja. Jadi saya banyak berjumpa dengannya. Dia dah lima tahun datang Malaysia.

Saya pun tak pernah jangka sebab dulu mindset saya sama macam orang lain juga. Nampak orang Bangladesh ni lekeh.
NUR NADHIRAH ROSLEE
“Tiba-tiba jadi rapat sebab dia mula ajak keluar. Dulu dekat kilang saya tak ramai kawan dengan staf. Saya kawan dengan pekerja Bangladesh dan Nepal je waktu tu,” imbasnya.

Menurut Nad, persahabatannya dengan jejaka itu bertukar serius apabila hubungan mereka dihidu oleh kakaknya yang turut bekerja di kilang sama.

Cerita Nad, dia pada awalnya menerima tentangan daripada ibu, namun lama-kelamaan keluarga mula menerima hubungan tersebut dengan hati terbuka.

“Makin lama, dia nak jumpa keluarga sebab dah kantoi dengan kakak. Kakak kerja sekali kat Top Glove masa tu. Jadi, dia boleh cam adik dia bercinta dengan orang Bangladesh.

“Awal tu mak tak okay, biasa la mindset orang kita ni. Tapi ayah okay je dengan orang mana pun. Bila nak kahwin ni, terbalik pula. Mak banyak tolong. Ayah pula tak okay sebab nak kena pergi nikah di sana.

“Sebab plan asal tu memang nak nikah kat Malaysia. Akhirnya kami nikah di kampung belah lelaki. Majlis di Malaysia batal. Sepatutnya buat hujung bulan ni. Tapi dia kena balik sana enam bulan untuk cooling period.

Nad berkenalan dengan suaminya pada tahun 2018.

“Majlis di sana semua okay dan lagi meriah berbanding Malaysia. Yang ikut sekali hari tu pergi sana adalah mak ayah dan adik,” ujar Nad yang berasal dan menetap di Perlis.

Dalam pada itu, Nad berkata dia turut menerima pelbagai reaksi netizen sejurus video pernikahan mereka meraih lebih sejuta tontonan di TikTok.

“Saya pun tak pernah jangka sebab dulu mindset saya sama macam orang lain juga. Nampak orang Bangladesh ni lekeh. Banyak (netizen) support, tapi ada juga yang komen negatif, komen kata suami bau bawang la, tak mahu kat orang Melayu la.

Nad membawa keluarga ke Bangladesh sempena majlis bahagianya,

“Ada yang saya buat tak tahu. Kalau yang over tu saya terasa juga. Nasihat saya, kita ni sama saja tak kira bangsa. Kahwin sama Melayu pun boleh bercerai dan ada yang kena pukul. Tak semestinya kahwin dengan warga asing akan bercerai juga.

“Saya pergi sana dapat layanan tersangat baik, tapi bila orang mereka datang Malaysia, ada yang layan teruk. Jadi dengan video saya post, saya harap dapat buka mata orang kita yang orang Bangladesh ni tak seteruk macam yang kita sangka,” ujarnya lagi.

Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*